Wiele osób zaczyna doceniać wszechstronność oleju kokosowego, który ma bardzo wiele cennych właściwości. Tłuszcz ten wykorzystywany jest jako dodatek do potraw oraz jako substancja nawilżająca skórę i paznokcie. Jakie zalety posiada olej kokosowy? Otóż olej z kokosa coraz częściej jest składnikiem kosmetyków, ponieważ wykazuje skuteczne działanie nawilżające i odżywiające skórę. Dodatkowo, dzięki temu niesamowitemu tłuszczowi można sporo schudnąć. Dzieje się tak dlatego, że olej zawiera substancje nazywane trójglicerydami średniołańcuchowymi (MCT).

Związki te powodują, że kalorie uzyskane z trawienia oleju kokosowego nie odkładają się w tkance tłuszczowej, lecz w całości wykorzystywane są do wytwarzania energii. Wiele osób uważa olej kokosowy z pierwszego tłoczenia za najzdrowszy ze wszystkich tłuszczów.

Olej kokosowy z powodzeniem wykorzystywany jest w terapiach odchudzających, ponieważ tłuszcz ten jest metabolizowany w specyficzny sposób. W procesie trawienia nie trafia do tkanki tłuszczowej, ale w całości wykorzystywany jest do produkcji energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. Posiłek zawierający dodatek oleju kokosowego ma niski indeks glikemiczny, a kalorie w nim zawarte są szybko przetwarzane w energię. Tłuszcz kokosowy skutecznie zaspokaja apetyt i powoduje długotrwałe uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu i zmniejsza ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia.

Olej z kokosa, dzięki swoim właściwościom wspomagającym odchudzanie, może być skuteczny w walce z cukrzycą, nadciśnieniem, zmniejsza też ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Dodatkowo, tłuszcz ten powoduje obniżenie się poziomu „złego” cholesterolu we krwi.

olej kokosowy z pierwszego tłoczenia

Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia – oleje-kokosowe.pl – jest często spożywany przez ludzi uprawiających sport, ponieważ jest on źródłem łatwo przyswajalnej energii, która pomaga budować masę mięśniową. Dodatkowo, niewykorzystane kalorie uzyskane z oleju nie odłożą się w tkance tłuszczowej.

Najlepiej kupować olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, ponieważ tylko taki produkt będzie zawierał wiele cennych składników odżywczych. Warto zwrócić także uwagę, jaki jest sposób tłoczenia tłuszczu. Tłoczenie na zimno powoduje, że olej zachowuje swoje cenne właściwości, a dodatkowo zyskuje delikatny kokosowy zapach. Wysoka temperatura podczas produkcji powoduje, że produkt staje się płynny i traci swój charakterystyczny aromat. Zaletą oleju kokosowego tłoczonego na ciepło jest jego długi okres przydatności do spożycia.