W moim regionie mamy mnóstwo sadów. Jak winnice w Francji i na wzgórzach Kalifornii tak w okolicach Sandomierza rozciągają się pola obsadzone jabłoniami. Jadąc szosą widać piękne równe rzędy młodych nasadzeń jak i już wysłużonych jabłoni. Widok ten robi jeszcze większe wrażenie w momencie dojrzewania owoców. Jak bombki na choince tak na jabłoniach jabłka skrzą czerwienią. Z końcem września zaczyna się sezon na te owoce. Odmian mamy całe mnóstwo.
Wystarczy wyliczyć lobo, antonówka, szara reneta czy champion. Każde słodkie, każde chrupiące i zdrowe. Stare porzekadło mówi, że jedno jabłko dziennie trzyma lekarza ode mnie.Owoce te są tak szalenie uniwersalne w zastosowaniu, że przygotowuję się z nich ciasto z jabłkami (klasyk – delektujemy.pl/przepisy/szarlotka-tradycyjna/ ) , szarlotki, cydr, powidła, pierogi z jabłkami. Można tu wymieniać podobnie długo jak Bubba, kolega Foresta Gumpa z słynnego filmu pod tym samym tytułem. Istnieje niezliczona ilość zastosowań dla jabłek. A najlepszym przyjacielem kulinarnym jabłek jest cynamon. Nie ma chyba ciasta z jabłkami bez tej przyprawy. Podbija on smak tego owocu. A zapach jaki się rozchodzi po mieszkaniu w trakcie pieczenia nie może się równać z niczym innym. Pozytywnie się kojarzy, z samymi dobrymi wspomnieniami. W chłodne jesienne lub zimowe wieczory rozgrzewa przyjemnie i daje uczucie relaksu.
Innym rodzajem wypieków jest ciasto z owocami. Tu mamy do wykorzystania owoce lecz nie są one tak łatwe w przygotowaniu jak jabłka. Każdy gatunek wymaga odpowiedniej wiedzy, a dobry kucharz czy cukiernik powinien wiedzieć jak się z danym owocem obchodzić, aby otrzymać świetny wypiek który zadowoli wszystkich i będziemy pamiętać go przez całe życie, a nie rozmoczoną breję.Ciasta owocowe mogą wywołać w nas pewne emocje i wspomnienia, gdy to za dziecka mama lub babcia piekły pyszne placki, a w całym domu unosił się zapach słodkich, pieczonych owoców. Dla mniej doświadczonych cukierników dobry będzie prosty sernik na zimno z dużą ilością sezonowych truskawek, które uwielbiają wszyscy. Owoce sezonowe dają nam wiele możliwości, to dzięki nim wypieki nie są nudne, ale czasem na ulubiony placek z rabarbarem czy borówkami musimy poczekać jakiś czas. Ciasta owocowe mogą być świetną alternatywą dla dzieci. Małe łakomczuchy nieświadomie mogą zjeść pyszny i zdrowy owoc zatopiony w słodkim cieście zamiast słodyczy z szkolnego sklepu lub suchej bułki pełnej niezdrowych węglowodanów mogą zjeść pyszną, domową drożdżową bułeczkę z ulubionymi owocami. Owoców jest wiele, a pomysłów jeszcze więcej. Masa rodzinnych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie daje możliwość mieszania ze sobą proporcji i pomysłów z starych zapisków babci wraz z nowymi przepisami sławnych blogerek czy kucharek telewizyjnych. Współczesny świat przedstawia nam masę programów i blogów kulinarnych. Największy amator jest teraz w stanie zostać zawodowym cukiernikiem dzięki odrobinie nauki i praktyki, zdobyta wiedza z czasem pozwoli na to, aby zostać restauratorem, otworzyć własną cukiernię bądź piec najlepsze wypieki dla najbliższych.