Jagody goji korzeniami sięgają I wieku naszej ery, ponieważ wzmianki o nich pojawiają się w księgach chińskich mędrców z tego okresu. Pochodzą one z południowo – wschodniej Europy i Azji. Ze względu na przypisywane im właściwości nazywane są „czerwonymi diamentami” i „owocami długowieczności”, a także Tybetańskimi czy Himalajskimi Goji, mimo braku związku z prawdziwym pochodzeniem tych roślin. Jagody są jasnopomarańczowymi lub czerwonymi owocami ostrokrzewu (inaczej zwany kolcowojem), które dojrzewają od sierpnia do października. Można je spożywać prosto z krzewu lub suszyć na słońcu. W Polsce roślinę sadzi się głównie w celach roślinnych. Na wschodzie jest ona ceniona za swoje właściwości odżywcze i lecznicze, do tego stopnia, że corocznie odbywa się w tym kraju festiwal specjalnie jej poświęcony.

W smaku są słodkie i delikatne – często stosuje się je w kuchni chińskiej, dodając do zup, ryżu czy potraw warzywnych. Liście goji dodaje się do herbat i innych napojów, takich jak np. wina. Sam sok wyciśnięty z jagód także jest bardzo odżywczy. Suszone owoce stanowią ciekawy dodatek ciastek i batoników, by w połączeniu z innymi składnikami tworzyć smaczną przekąskę.

jagody goji - hanojuJagodom goji przypisuje się wiele leczniczych właściwości, najważniejszą z nich jest spowalnianie procesu starzenia. Zawarte w nich składniki budują nowe i regenerują stare komórki organizmu. Owoce słyną z najwyższego stężenia zeaksantyny i luteiny, wspomagających prawidłowe widzenie, β-karotenu, selenu oraz żelaza. Są bogate w witaminy z grupy B oraz takie składniki jak wapń, potas i cynk, które wpływają korzystnie na system odpornościowy i budowę kości. Obfitość błonnika pokarmowego reguluje metabolizm i pracę układu trawiennego, przez co staje się ona cenna zwłaszcza dla osób odchudzających się. Polisacharydy odpowiadają z kolei za prawidłową kolonizację jelit korzystną florą bakteryjną.

Jagody goji wpływają nie tylko na ciało, ale także na poprawę nastroju i pamięci. Likwidują uczucie zmęczenia i pomagają w koncentracji. Pomimo że badania wskazują na pozytywny efekt codziennego stosowania od kilku do kilkunastu gramów tych suszonych owoców, to wzbudziły one kontrowersję na rynku zdrowej żywności. Przeciwnicy podnosili kwestię ich nietolerancji oraz toksyczności. Nie udowodniono nigdy zatrucia tą rośliną, choć wspomina się o potencjalnym ryzyku spożycia jagód spryskanych m.in. pestycydami – ze względu na masową produkcję, te środki stosuje się teraz na niektórych chińskich plantacjach. Zaleca się również ostrożność w ich konsumowaniu u osób przyjmujących różnego rodzaju leki – mogą one bowiem skutkować interakcją i potęgować działanie medykamentów. Zwłaszcza ostrożni powinni być chorzy zażywający leki rozrzedzające krew, diabetycy, alergicy czy cierpiący na nadciśnienie.

W Polsce można je nabyć już za około 12 zł. za 150 gramów lub w większych ilościach do 40 zł. Bardzo szeroki wybór jagód goji znajdziemy w sklepie Hanoju. Ich przyjmowanie wydaje się być ryzykowne, lecz z drugiej strony przynosi rezultaty. Jest to niewątpliwie interesująca oferta dla zwolenników homeopatii i medycyny niekonwencjonalnej.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0 (z 0 głosów)